Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009

Εγκυμοσύνη και Γρίπη των χοίρων H1N1


Οι παρακάτω πληροφορίες αποτελούν τα τελευταία στοιχεία από το CDC, σχετικά με τη γρίπη H1N1 και την εγκυμοσύνη. Μια έγκυος γυναίκα που πιστεύει ότι έχει μολυνθεί από τη γρίπη, πρέπει να καλέσει το γιατρό της άμεσα για να μάθει εάν χρειάζεται να λάβει θεραπεία με αντιιικά φάρμακα. Η φαρμακευτική αγωγή είναι πιο αποτελεσματική εάν ξεκινήσει σύντομα αφού έχει εκτεθεί η έγκυος στον ιό. Ακόμη, περιλαμβάνονται συμβουλές σχετικά με τον εμβολιασμό για την εποχική γρίπη και για τη γρίπη H1N1.
Τι θα συμβεί εάν είμαι έγκυος και μολυνθώ με τον ιό H1N1;
Εάν εμφανίσετε συμπτώματα γρίπης ή εάν έρθετε σε κοντινή επαφή με κάποιον που έχει γρίπη επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας. Οι έγκυες γυναίκες που θα μολυνθούν με τον ιό H1N1 μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Μπορεί να νοσήσουν πιο σοβαρά από άλλους ανθρώπους που θα μολυνθούν από τον ιό της γρίπης H1N1.
Τι μπορώ να κάνω για να προστατευθώ εγώ, το μωρό μου και η οικογένειά μου από τη γρίπη των χοίρων;

Ο εμβολιασμός για τη γρίπη είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατευθείτε από τη γρίπη. Συζητήστε με το γιατρό σας το ενδεχόμενο να κάνετε τόσο το εμβόλιο για την εποχική γρίπη όσο και για τη γρίπη H1N1. Θα χρειαστείτε και τα δύο εμβόλια γρίπης αυτή τη χρονιά για να προστατευθείτε πλήρως, τόσο εσείς όσο και το μωρό σας. Ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη έχει αποδειχθεί ότι προφυλάσσει και τη μητέρα και το μωρό της (μέχρι 6 μηνών) από ασθένειες όπως η γρίπη.Επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας εάν ήρθατε σε επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί από τη γρίπη H1N1. Μπορεί να χρειάζεται να λάβετε φαρμακευτική αγωγή ώστε να μειωθούν οι πιθανότητές να νοσήσετε. Ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει κάποιο αντιιικό φάρμακο όπως Tamiflu ή Relenza για να προλάβει τη μόλυνση από τη γρίπη H1N1. Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για προληπτικούς λόγους θα είναι μικρότερης δόσης και θα διαρκέσει για 10 ημέρες.
Είναι ασφαλές για τις εγκύους να εμβολιάζονται για τη γρίπη;

Ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη πραγματοποιείται για εκατομμύρια εγκύων γυναικών εδώ και πολλά χρόνια. Τα εμβόλια της γρίπης δεν φαίνεται να προκαλούν καμία βλάβη στις εγκύους ή το μωρό τους. Το εμβόλιο για τη γρίπη H1N1 είναι καθόλα όμοιο με το εμβόλιο για την εποχική γρίπη. Είναι πολύ σημαντικό για τις εγκύους να εμβολιαστούν τόσο για την εποχική γρίπη όσο και για τον ιό της γρίπης H1N1.
Ποιοι άλλοι θα πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη;

Οποιοσδήποτε θα φροντίζει μωρά νεαρότερα των 6 μηνών θα πρέπει να εμβολιαστεί και για την εποχική γρίπη και για τη γρίπη H1N1 για να προστατευθεί. Αυτό περιλαμβάνει εσάς και τα μέλη της οικογενείας σας ή οποιονδήποτε άλλο θα φροντίσει το μωρό σας κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 μηνών της ζωής του.

Τι άλλο μπορώ να κάνω για την προστασία μας από τη γρίπη;
  • Υιοθετείστε αυτές τις καθημερινές συνήθειες για να αποφύγετε τη διάδοση μικροβίων και να προστατεύσετε την υγεία σας και την υγεία της οικογένειάς σας:
  • Καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας με ένα χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, ή φτερνιστείτε στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα σας. Πετάξτε το χαρτομάντιλο στα σκουπίδια αφού το χρησιμοποιήσετε.

  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και χλιαρό νερό, ιδιαίτερα μετά που έχετε βήξει ή φτερνιστεί. Εάν δεν υπάρχουν σαπούνι και νερό διαθέσιμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα καθαριστικό με βάση το οινόπνευμα για να καθαρίσετε τα χέρια σας.

  • Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας, καθώς τα μικρόβια μεταφέρονται με αυτό τον τρόπο.

  • Προσπαθήστε να αποφύγετε την κοντινή επαφή με ανθρώπους που είναι άρρωστοι.

  • o Εάν υπάρχουν περιστατικά γρίπης H1N1 στην κοινότητα όπου μένετε, φροντίστε το σώμα σας και δώστε σημασία στο πώς αισθάνεστε. Εάν πιστεύετε ότι έχετε εκτεθεί ή μολυνθεί από τη γρίπη, επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας ή με νοσοκομείο.

  • o Εάν είστε έγκυος και ζείτε ή έχετε κοντινή επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί από τη γρίπη H1N1, μιλήστε με το γιατρό σας για προληπτική φαρμακευτική αγωγή.

  • o Κανονίστε ώστε κάποιος άλλος να αναλάβει τη φροντίδα του άρρωστου μέλους της οικογένειας.

  • Προμηθευτείτε στο σπίτι προϊόντα για τη φροντίδα της υγείας και για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών όπως κάποιο φάρμακο με ακεταμινοφαίνη, νερό, καθώς και τρόφιμα που δεν χαλάνε γρήγορα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης και της γρίπης H1N1;

Μπορεί να έχετε γρίπη εάν εμφανίσετε ορισμένα ή όλα από τα παρακάτω συμπτώματα:
Πυρετό *

Βήχα

Πονόλαιμο

Ρινική καταρροή ή συμφόρηση

Μυϊκούς πόνους

Πονοκέφαλο

Ρίγη

Κόπωση

Μερικές φορές, διάρροια και εμετό

* Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένοι άνθρωποι με γρίπη δεν εμφανίζουν πυρετό.Τι θα πρέπει να κάνω εάν αρρωστήσω από γρίπη;

Εάν αρρωστήσετε με συμπτώματα γρίπης, παραμείνετε σπίτι σας, μείνετε μακριά από άλλους ανθρώπους, και επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας. Εάν χρειάζεται ο γιατρός θα σας χορηγήσει, με ιατρική συνταγή, αντιιικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της γρίπης. Ζητήστε από κάποιον να επιβεβαιώνει συχνά ότι είστε καλά, εάν αισθάνεστε άρρωστοι. Αυτό είναι πάντα καλή ιδέα.
Πώς αντιμετωπίζεται η γρίπη H1N1;

Η γρίπη H1N1 αντιμετωπίζετε με αντιιικά όπως το Tamiflu (oseltamivir) ή το Relenza (zanamivir). Τα αντιιικά φάρμακα χορηγούνται με συνταγή γιατρού, έχουν τη μορφή χαπιών, σιροπιού ή εισπνεόμενα, και καταπολεμούν τη γρίπη εμποδίζοντας την περαιτέρω ανάπτυξη του ιού στο σώμα. Αυτά τα φάρμακα λειτουργούν καλύτερα εάν ληφθούν με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων γρίπης. Γι'αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να καλέσετε το γιατρό σας αμέσως μόλις παρατηρήσετε συμπτώματα γρίπης.

Εάν ο γιατρός σας σάς χορηγήσει κάποιο αντιιικό φάρμακο για την αντιμετώπιση της γρίπης, θα πρέπει να ακολουθήσετε την αγωγή για 5 ημέρες. Το φάρμακο θα σας βοηθήσει να θεραπευθείτε γρηγορότερα και θα κάνει τα συμπτώματά σας πιο ήπια.

Μέχρι σήμερα καμία αναφορά δεν έχει παρουσιάσει βλάβη στην έγκυο ή το έμβρυο. Η γρίπη μπορεί να αποτελέσει σοβαρή ασθένεια και να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο την έγκυο γυναίκα. Η λήψη αντιιικών φαρμάκων βοηθά στην αποφυγή τέτοιων περιστατικών.

Τα αντιιικά φάρμακα μπορούν να ληφθούν σε οποιοδήποτε στάδιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αντιμετωπίστε τον πυρετό άμεσα. Η ακεταμινοφαίνη είναι το καλύτερο φάρμακο για τον πυρετό στις εγκύους.

Πίνετε άφθονα υγρά για να αντιμετωπίσετε την απώλεια υγρών κατά τη διάρκεια της ασθένειας.

Εάν είχατε στενή επαφή με κάποιον που νοσεί με τη γρίπη, ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει Tamiflu ή Relenza για να προλάβει την εκδήλωση της γρίπης H1N1. Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για προληπτικούς λόγους θα χρειαστεί μικρότερη δόση φαρμάκου για 10 ημέρες.

Τα αντιιικά φάρμακα μπορούν να ληφθούν σε οποιοδήποτε στάδιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πότε θα πρέπει να καλέσω το κέντρο άμεσης βοήθειας;

Εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε από αυτά τα σημάδια, καλέστε το κέντρο άμεσης βοήθειας, [911 ΗΠΑ, 166 Ελλάδα]:Δυσκολία στην αναπνοή ή λαχάνιασμα

Πόνο ή πίεση στο στήθος ή την κοιλιά

Ξαφνική ζαλάδα

Σύγχυση

Έντονο ή επίμονο εμετό

Υψηλό πυρετό που δεν μειώνεται με αντιπυρετικά

Μειωμένη κινητικότητα ή ακινησία του εμβρύου

Πώς θα πρέπει να ταΐσω το μωρό μου εάν είμαι άρρωστη; Μπορώ να το θηλάσω;

Εάν μπορείτε να θηλάσετε, κάντε το. Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για το μωρό σας. Ο θηλασμός και το μητρικό γάλα προστατεύουν την υγεία του μωρού σε πολλά επίπεδα. Έχει παρατηρηθεί ότι τα μωρά που θηλάζουν αρρωσταίνουν από ασθένειες, όπως η γρίπη, λιγότερο συχνά και με λιγότερο σοβαρά συμπτώματα από ό,τι τα μωρά που δεν έχουν θηλάσει.
Η γρίπη μπορεί να είναι πολύ σοβαρή στα νεαρής ηλικίας μωρά. Δεν είναι απαραίτητο να σταματήσετε το θηλασμό εάν κολλήσετε γρίπη, θα πρέπει ωστόσο να είστε προσεκτικές για να προστατεύσετε το μωρό σας από την ασθένεια.Πηγή: CDC, Centers for Disease Control And Preventionhttp://www.google.com/url?sa=D&q=http://www.healthview.gr/&usg=AFQjCNEB85sWNxzuN6tw0CFetW-yCJhaMQ

ageladitses


παιδικές ζωγραφιές

ο κόσμος των παιδιών είναι ο μαγικός κόσμος που όλοι ψάχνουμε!